03. Action Queue etc.

Deze algemene paragraaf behandelt een thema, dat voor de gemiddelde gebruiker volkomen ABACADABRA zal zijn en toch, toch willen we proberen om wat zaken te noteren, waar elke gebruiker zijn voordeel mee kan doen.

 1. De Wachtrij of Action Queue: wat is het en wat doet die?
 2. Snelheidsinfo: hoe moet ik dat zien?
 3. De cache van je browser? Wat is het en hoe maak ik hem leeg?

Ad. 1 De Wachtrij ofwel Action Queue: wat is het en wat doet die?

In het plaatje hierboven gaat het om de info waar nu staat 'Niets gevonden'. Dat is de situatie, die we willen zien, wanneer er geen zaken meer hoeven te worden afgehandeld door het systeem in jouw Covide. De Action Queue is namelijk de wachtrij, waarin alle door het systeem af te handelen acties worden geplaatst, waarna ze één voor één worden afgehandeld.

Je moet hierbij denken aan

 • het sturen van e-mail
 • het verwijderen van om het even wat in het systeem
 • om het verplaatsen van gegevens
 • het opslaan van gegevens
 • allerlei andere acties.

Veruit de meeste acties gaan zo snel, dat ze niet in de wachtrij hoeven te worden. Wanneer echter een connectie gemaakt moet worden met bijvoorbeeld de Google mailservers, dan betekent dat soms gewoon even wachten. Op zo'n moment plaatsen we zo'n actie in de Wachtrij, zodat niet het hele systeem hoeft te wachten totdat de actie is afgerond.

Soms duurt een actie zolang, dat het systeem besluit om het later opnieuw te proberen. En heel soms lukt het helemaal niet. Veruit het vaakst gaat het dan om een e-mail, die niet bij Google kan worden afgeleverd om wat voor reden dan ook. Zo'n mail blijft dan in de Outbox staan. Pas als de mail succesvol de noodzakelijke stappen in de Action Queue heeft afgelegd, wordt het sein gegeven, dat hij uit de Outbox mag worden gehaald en in dit geval geplaatst in de folder 'Verzonden'. Daarvóór is de mail dan al in het archief onder de Relatie geplaatst, als de mail bij het verzenden tenminste aan een Relatie was gekoppeld.

Je begrijpt: De Action Queue is een wezenlijk en zeer belangrijk onderdeel van de goede werking van Covide.

Je kan hem zelf op elk moment bekijken via de menukeuze 'Wachtrij die je vindt via de dropdown naast je naam:

Ad. 2 Snelheidsinfo ofwel prestatiemeter: hoe moet ik dat zien

Covide is web-based. Het voordeel van een web-based oplossing is dat de gebruiker op elk moment en vanaf elke plek kan werken in Covide, zodra hij is ingelogd en natuurlijk met de eigen rechten..

Potentiële nadelen zijn ook. Uiteraard doen we er alles aan om problemen te voorkomen, maar als een gebruiker een klacht heeft over bijvoorbeeld traagheid, dan willen we graag zo snel mogelijk weten, waardoor het wellicht wordt veroorzaakt.

De traagheid kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld:

 • een (tijdelijke) storing in de verbinding tussen je werkstation en het internet in het algemeen of ons platform in het bijzonder
 • storing op een server of ergen op het platform door bijvoorbeeld het feit dat verschillende servers met elkaar moeten kunnen 'praten'
 • een probleem met je browser (meestal de cache: De informatie die in je browser wordt opgeslagen, is soms incompleet of beschadigd. Het leegmaken van het cachegeheugen van je browser helpt meestal om problemen op te lossen.)
 • een ander probleem op je werkstation (bijvoorbeeld een virusscanner of een update van Windows, die in een bepaalde periode veel vragen van je computer)

Covide biedt een ingebouwde hulptool om prestaties te monitoren en om mogelijke probleem-gebieden te vinden. De zogenaamde prestatiemeter is wat je onderaan het scherm in de screendump bovenaan deze pagina ziet. Graag ontvangen we bij een supportcall rond snelheid altijd een screendump van die 'Snelheidsinfo' van je. Om hem standaard onderaan elke pagina te tonen, zet je in je gebruikersinstellingen onder 'Overige instellingen' > 'Toon snelheidsinfo' op 'Ja'.

Ad. 3 Het leegmaken van je cache

Wanneer het probleem wordt veroorzaakt door je browser, volstaat het meestal om

 1. Covide af te sluiten door uit te loggen
 2. alle tabbladen op één na te sluiten
 3. de cache van je browser te legen (zie filmpje onder)
 4. omdat we alleen Google Chrome ondersteunen:
  1. de browser sluiten
  2. je systeem opnieuw starten
  3. opnieuw inloggen in Covide