05. Waarom hosting op AMAZON AWS?

Hoe het begon

In 1999 begonnen we met de ontwikkeling van het Covide systeem. De naam Covide is een samenvoeging van Coöperatieve Virtuele Desktop, maar omdat er al snel verwarring ontstond over hoe het uit te spreken en omdat we vanaf het begin voor Engels als taal onder het systeem kozen, werd de samenvoeging fonetisch uitgesproken als Covaide. CRM staat voor Customer Relation Management.

Genomineerd voor het idee

In 2003 werden we voor het idee van het systeem genomineerd voor de Nationale ICT Company Award. Een hele eer, maar ons werd in het juryrapport meegegeven: “Voor een dergelijk systeem is nu de tijd nog niet rijp.” Uiteraard werd daarbij vooral gewezen op de toen nog niet te beste internetverbindingen, maar …. achteraf hebben we gemerkt, dat de Outlook-manier van denken zover in de genen van mensen zit, dat het anders kunnen denken ook een enorm obstakel blijkt. In de marketing (hoe bereik je mensen immers met iets, wat ze niet kennen en waar ze dus ook niet naar op zoek zijn?) en in de acceptatie bij het implementeren.

Een bijzonder platform voor een bijzonder systeem (deel 1)

In 2008 bouwden we (naast Willem Massier als bedenker en initiatiefnemer was hierin Michiel van Baak als zijn technische rechterhand doorslaggevend) voor deze bijzondere bedrijfsoplossing ook een bijzonder hosting systeem. Een voor die tijd revolutionair systeem met een applicatielaag (met meerdere servers) en aparte databaseservers. In theorie zou het perfect moeten zijn, maar in de praktijk kregen we het niet helemaal 100% en toen Michiel in 2010 een prachtige baan in Delft kreeg aangeboden, was dat een kans, die hij niet kon laten lopen.

Stapje terug

Zijn extern ingehuurde opvolgers begrepen het systeem niet genoeg om het te kunnen managen. Daarom besloten we terug te keren naar een meer traditionele oplossing met zowel de applicatie als de database op één server. Van 2011 tot november 2015 heeft Covide op die tussen-oplossing gedraaid.

Omdat het systeem tussen 2012 en 2015 voor 80% opnieuw was gebouwd met een moderne interface en er weer meer belangstelling voor deze volstrekt andere methodiek kwam, ontstond in het voorjaar van 2014 de noodzaak om opnieuw te kijken naar de hosting van het systeem.

De tijdelijke oplossing kon niet blijven voortbestaan, omdat de hosting partij geen 99,9% beschikbaarheid meer wilde garanderen en wij die wel voor onze klanten nodig hebben.

De upgrade operatie begin 2015 - waarbij de klanten gedurende een kortere of langere tijd niet gebruik konden maken van het systeem - laat zien, waarom. Dit zou in de toekomst steeds vaker het geval zijn, terwijl ook het opschalen, backuppen en de monitoring in vergelijking met wat de markt vraagt en biedt nauwelijks nog professioneel te noemen waren.

Een bijzonder platform voor een bijzonder systeem (deel 2)

In de nazomer van 2014 kwamen we op onze zoektocht naar een betere oplossing terecht bij AMAZON AWS. In feite een fors verbeterde versie van het hostingplatform, dat we zelf hadden gebouwd in 2008. Nu waren niet alleen de applicaties en database gescheiden, maar ook de bestanden (o.a. bijlagen). En toen bleek dat onze oude bekende Michiel van Baak inmiddels was uitgegroeid tot AWS-specialist, was de keuze snel gemaakt.

Wat zijn de voordelen van AMAZON AWS?

"Zelf sinds november 2014, klanten sinds november 2015"

Sinds november 2014 zijn we gaan werken aan de migratie van onze platformen naar AMAZON AWS. We waren heel blij, dat die verhuizing eind 2015 ook daadwerkelijk kon worden gerealiseerd.

Zelf werkten we sinds december 2014 op het nieuwe platform en we hebben het zeer uitgebreid getest. Indien Covide wordt gebruikt, zoals het is bedoeld - dus zonder al die Outlook-mapjes aan de zijkant -, kunnen we het perfect tunen. We laten graag ons eigen systeem als voorbeeld zien.

De grote voordelen van dit nieuwe platform zijn

  1. de complete omgeving is ISO 27001 gecertificeerd: de hoogst mogelijke veiligheid, beschikbaarheid en waarborg van integriteit op hosting niveau
  2. automatische opschaling van het klantenplatform, wanneer het op enig moment druk zou worden; servers kunnen dus nooit meer helemaal wegvallen
  3. niet meer een dagelijkse backup, maar om de 30 minuten een SnapShot
  4. veel grotere mogelijkheden van acceptatie-test omgevingen
  5. veel verdergaande dag en nacht monitoring van de systemen
  6. nooit meer off-line bij upgraden van de software
  7. onze ontwikkelaars kunnen nu veel beter inspelen op de API van Google. Hierdoor komt de mail nu bijvoorbeeld bij iedereen veel stabieler en sneller binnen.

Kortom: voor onze klanten brengt het nieuwe platform uitsluitend winst met zich mee.

Veiligheid en beschikbaarheid van het systeem en backups

Architectuur van Covide

Van Covide maak je gebruik met behulp van Google Chrome. Je logt - liefst via de tweeweg auhorisatie van Google - via G Suite in en komt daarmee in de met SSL afgeschermde veilige omgeving van Covide. Veilig, omdat het systeem draait op Linux op AMAZON AWS, elastisch op ISO 27001 gecertificeerde datacenters met voor Covide actieve locaties in Frankfurt en een passieve in Dublin (zie verderop). Betere hosting is wereldwijd niet beschikbaar!

Dagelijks backups

De complete databases van onze klanten worden afzonderlijk gezipt weggeschreven elke nacht iets na 2.00 uur naar S3, het storageplatform van AMAZON AWS met een beschikbaarheid van 99,99999%. Dit is een absoluut onovertroffen veilige schijfruimte. Vanaf nu kunnen we dus in geval van nood ook onderdelen van een back-up terughalen.

Disaster Discovery

Elk half uur worden snapshots gemaakt van onze gehele database server. Stel dat de databaseserver dermate crasht, dat de bestanden volkomen beschadigd zijn, dan kunnen we de complete databaseserver herstellen met de gegevens van tussen 30 minuten en 1 uur oud.

Design for failure

Onze implementatie op Amazon AWS is zo gebouwd, dat zelfs wanneer het hele datacenter in Frankfurt - waar we Covide hosten in actieve modus - helemaal down gaat, dat dan binnen een minuut Covide weer compleet actueel opstart in Dublin.

Afrondend

Natuurlijk zijn we nooit klaar met het doorontwikkelen van het volgens ons beste systeem voor samenwerken en CRM, maar met de verbeterde integraties met G Suite en verbeterde Backup-strategie hebben we in de zomer van 2017 een heel goede tijdsbesteding gerealiseerd. Voor wat betreft de beschikbaarheid van jullie kostbare data zelfs een enorme tijdsbesteding aan iets, waarvan we hopen, dat je het nooit nodig zult hebben.