04. De Salesfunnel

De sales funnel is de plek waar je op de sales items per fase kunt inzoomen. Je kan via de checkboxen voor de gebruikersnamen selecteren wie je in de funnel opgenomen wilt hebben. Verderop laten we je zien, hoe elk bedrijf binnen Covide zelf de eigen trechter kan samenstellen. Inclusief de verschillende kleurtjes, percentages en zelf te leggen link tussen de fase in de trechter en de hoofdfasen in het salesproces, te weten prospect, offerte, opdracht en factuur.

De salesfunnel zelf is iets, wat in heel veel CRM-systemen voorkomt. Het laat heel overzichtelijk de trechter zien. Bovenaan de prospect-items en onderaan de gesloten deals. Onderweg raak je nu eenmaal potentiële deals kwijt.

Naast de trechter zie je in Covide zie je echter ook nog een soort staafdiagram. Daardoor kan je in één oogopslag zien, welke laag in de funnel goed gevuld is en welke juist niet.

De getallen in de funnel zijn klikbaar. Door er op te klikken zoom je in op die betreffende laag. In ons voorbeeld zoomen we in op de donkergroene laag:

Snap je het principe?

Nee? Geen probleem hoor. Gewoon tijdens de volgende training vragen aan de docent of … vragen of er een filmpje gemaakt kan worden ….

Sales(funnel) en marketing

De trechter beslaat feitelijk het hele gebied van de Sales. Vóór, eigenlijk boven de trechter bevindt zich uiteraard ook nog een enorm terrein. Dat is het gebied van de Marketing. Die houdt natuurlijk niet op, wanneer de Sales begint, maar binnen de trechter bevinden zich wel alleen de warme leads, kortom echte prospects. Via met Covide te integreren Marketing Automation wordt de brug tussen de heel vroege marketing en het sluiten van de deal voor een belangrijk deel overbrugd. Maar in heel veel gevallen zal je toch echt persoonlijk in actie moeten komen om een deal ook daadwerkelijk te sluiten. Actief werken binnen je funnel kan daar enorm bij helpen.

Hoe realiseer je nu zo’n salesfunnel voor jouw organisatie?

Wanneer je voldoende rechten hebt, vind je in het hoofdscherm van de Sales-module via de knop ‘Meer’ de menukeuze ‘Sales fases’. Wanneer ik daarop klik, krijg ik onze reeds gerealiseerde salesfunnel.

Als die funnel er nog niet is, kan je hem van de grond af aan bouwen.

Na het opslaan kan je de kleurtjes kiezen en de volgorde (gewoon naar de gewenste plek slepen), maar in het bewerkschermpje hierboven kun je het percentage opgeven, waarvan jij vindt, dat het bij deze fase hoort en … ook koppelen aan één van de vier hoofdfasen in het salesproces, te weten prospect, offerte, opdracht en factuur. Handig hè?