04. Geïntegreerde editor

Er zijn een aantal zaken, waarvoor we binnen Covide zogenaamde plug-ins (toevoegingen) van anderen gebruiken. Eén daarvan is de editor in de e-mailmodule en een andere is de agenda-view. Die hebben we niet zelf ontwikkeld. We zijn daarbij dus afhankelijk van wat de ontwikkelgroep daarachter realiseert. Nu zijn dat enorme community's, dus is het ook werkelijk fantastisch, wat gerealiseerd wordt, maar ....

Voor de editor in de e-mail gebruiken we de nieuwste versie van TinyMCE, 's werelds grootste in zijn soort en perfect geschikt voor Google Chrome, de enige browser die we 100% ondersteunen, omdat hij ook alle functionaliteit van het met Covide geïntegreerde G Suite perfect ondersteunt.

Wat heeft deze editor nu te bieden?

Op nr. 3, 8 en 9 na behandelen we hier alleen kort enkele kleine iconen in de middelste balk. Wil je de rest ook uitproberen, dan is daar natuurlijk niet op tegen.

 1. Een klik op dit kleine icoon biedt je de mogelijkheid om te plakken als kale tekst. Dat is heel erg prettig, want daarmee voorkom je dat allerlei niet gewenste code ondershuids toch een rol gaan spelen, waardoor je ongewenst een erg onprofessionele lelijke e-mail stuurt.
 2. Wanneer je onverhoopt bij het bekijken van je Preview bemerkt, dat je mail er door knippen en plakken toch niet goed uitziet, dan kan je dat deel selecteren en via een klik op deze icoon (Ix) alle formattering in één keer wissen.
 3. In de onderste balk kunnen zich elementen bevinden, die je alleen in bepaalde omstandigheden kunt gebruiken. De Metavelden die er nu worden genoemd, hangen bijvoorbeeld samen met de bijzondere functie van 'Samengevoegde mail', maar bij de 'Facturering' staan er andere elementen.
 4. Met dit schakel-icoon kan je in je tekst een link maken naar bijvoorbeeld een weblocatie of een e-mailadres. Altijd handig, maar nn samenhang met de Nieuwsbrief-fucntieopnaliteit een geweldige feature.
 5. Met dit icoontje start je de procedure om een plaatje in je e-mail te plaatsen, zonder het er daadwerkelijk in te plaatsen. Feitelijk plaats je alleen de link, waardoor je mail niet verzwaard wordt.
 6. De Spellingcontrole. Deze functioneert net iets anders dan je gewend bent, maar het went vast wel snel:
  1. Je schrijft je tekst
  2. Indien gereed, klik je op het icoon. Indien je in je gebruikersinstelingen Nederlands hebt geselecteerd, zal dat hier ook het geval zijn en alle niet bekende woorden worden rood onderstreept. Indien je de spelling in een andere taal wilt controleren, klik dan eerst op het pijltje naast 'ABC' en selecteer de juiste taal.
 7. Met dit icoon vergroot of verklein je je werkvenster
 8. Toegang tot de 'Table-functies'
 9. Toegang tot de beschikbaar gestelde 'Tools', waarvan de bron de belangrijkste is.

We kunnen je een extra en specifiek op jouw situatie toegesneden training aanbieden, maar wellicht heb je aan het bovenstaande al voldoende om zelf eens aan het experimenteren te gaan en je collega's er mee te helpen?

Let op!! Wanneer je in de gebruikersinstellingen een vast font hebt gekozen in verband met de huisstijl van je bedrijf, is het niet raadzaam dat hier weer om zeep te helpen ...