10. E-mail templates

Wanneer we het bij Covide over een e-mail template hebben, dan bedoelen we het jasje, dat we een e-mail aandoen, voordat hij naar buiten gaat. Het gaat dus niet om min of meer kant en klare e-mailtjes. Daarvoor kennen wij namelijk de uitgebreide functie 'Voorgedefinieerde Inhoud'.

Bekijk nu eerst even dit heel kort filmpje, waarin het realiseren en gebruiken van de Covide template wordt uitgelegd.

Nog niet helemaal meegekregen? Geen probleem hoor. We nemen je graag nog even verder mee.

De voordelen van het gebruik van templates:

 1. Standaardisering en daarmee een professioneler uitstraling
 2. Ze zorgen voor standaardisering van de huisstijl die je eenvoudig aan elke uitgaande nieuwe mail kan meegeven. Omdat je bij elke medewerker een standaard template kan opgeven in diens standaard instellingen, kan je het gebruik van templates eenvoudig per BusinessUnit standaardiseren.
 3. Statistieken bij gebruik e-mailing naar relaties in het adresboek
 4. De eerste image in je template is automatisch voorzien van tags, die je prachtige statistieken kunnen bezorgen bij het gebruik van de bijzondere Covide functie voor e-mailings / Nieuwsbrieven.

Het instellen van een e-mail template voor standaard gebruik

Het instellen van per gebruiker van een e-mail template doe je in het blok 'Layout' in de gebruikersinstellingen via een dropdown menu waar alle binnen jouw bedrijf gemaakte e-mail templates op een rij staan:

Het maken van een e-mail template

Hoe je nu zo'n template maakt, is uitgelegd in het filmpje bovenaan deze pagina, maar dat ging wel heel snel hè? Dus laten we het nu eens samen proberen.

Klik binnen de e-mailmodule van Covide op de button 'Meer' en daarna op de menukeuze 'E-mail templates'. Klik nu op de oranje button 'Nieuwe template' en je komt in het volgende scherm:

Van boven naar beneden:

 1. Geef je nieuwe template een naam
 2. Creëer een nieuwe template in het werkvenster
  1. Upload eerst een goed bruikbaar logo (maak het vooraf precies op maat) voor deze template onder de hoofdmap 'CMS en publieke bestanden' in het Covide bestandsbestandsbeheer (zie het korte instructiefilmpje in betreffende paragraaf).
  2. Let op!!
  3. Dit eerste plaatje in je template (er mogen straks via de Voorgedefinieerde Inhoud wel plaatjes boven komen bij het verzenden) MOET hier staan, wanneer je van de statistieken gebruik wilt kunnen maken in e-mailings / Nieuwsbrieven.
  4. Maak nu in het werkvenster de daadwerkelijke template (zie filmpje onder voor de details)
  5. Let op:
   1. We gebruikten in het voorbeeld alleen de codes '{{tpl_body}}', die zorgt voor het plaatsen van de complete inhoud van de e-mail en '{{tpl_unsubscribe-nl}}' in de template voor de Nederlandse e-mailing / Nieuwsbrief. De code '{{tpl_cmnt}}' gebruik je' als je zeker weet, dat je overal de juiste aanhef, voorletters en / of voornaam hebt toegepast.
   2. We gebruikten in het voorbeeld een breedte van 600px voor de tabel. Daarmee 'dwingen' we bij het verzenden de totale inhoud van de e-mail die wordt gerealiseerd door de Voorgedefinieerde Inhoud en wat je daar nog aan toevoegt in een maximale breedte. Dit zorgt voor een prettige leesbaarheid ook op mobiele telefoons.
 3. Maak de nieuwe template aan door hem op te slaan via de oranje button

Opdracht

Laten we dit eens een paar keer proberen. Het is niet moeilijk, maar een kwestie van 'al doende leert men'.