03. Sturen en Statistieken

Wanneer alle voorgaande stappen goed zijn uitgevoerd, komt het daadwerkelijke moment van het sturen van je e-mailing / Nieuwsbrief (vanaf hier NB).

Misschien is de moed je inmiddels in de schoenen gezonken. Nergens voor nodig hoor. Ook hier geldt: al doende leren. En als je het een aantal keren hebt gedaan, zal je zien, dat het allemaal enorm eenvoudig is. Maak daarom voor jezelf voor de eerste keren een goede checklist en bedenk, dat de NB vanuit Covide alleen zo bijzonder goed kan functioneren, wanneer de volgende zaken in orde zijn

Zonder die basis niet in orde is, bouw je je NB op drijfzand. Dus ga hier dan (nog)niet verder!

De basis is wel in orde en we gaan daadwerkelijk een NB aanmaken, sturen en de resultaten gebruiken.

Checklist Nieuwsbrief aanmaken en sturen

 1. Doe de check op de adressen. (Zie boven)
 2. Bereid de basis voor je NB voor in de Voorgedefinieerde Inhoud
 3. Test door toezending aan een classificatie met alleen je eigen privé mailadres inclusief
  1. de keuze voor de juiste template
  2. het juiste type template (naladen van internet met tracking)
  3. eventueel de aanhef
  4. check voor verzending nog even de Preview via de button 'Toon e-mail'
 4. Indien test niet ok: doe wat er moet gebeuren voor een goede test
 5. Indien test wel ok: herhaal dan wat je deed, maar dan voor de juiste selectie. Vergeet de preview niet! Dat is je laatste check. Eenmaal op 'Verzenden' geklikt is er geen weg meer terug.
 6. Klik op de oranje button 'Verzenden'.
  1. Let op! Omdat de NB nu batchgewijs aangeboden wordt aan de mailserver van AMAZON, duurt het even, voordat alle mailtjes zijn aangeboden en verstuurd.

Zie in het onderstaande filmpje waar je dan nog aan moet denken (handig voor de checklist 'Sturen Nieuwsbrief') en wat je dan uiteindelijk aan uitzonderlijk mooie informatie kunt krijgen.

Informatie die de Covide-Statistieken je bieden

Normaal komt de NB na verzending in de folder 'Verzonden' terecht. Dat kan je voorkómen bij het sturen via het tabblad 'Links & toegang' en vervolgens de folder selecteren, waarin je de mail na verzending in wilt krijgen.

Wanneer je bijvoorbeeld een folder 'Marketing' hebt (zelf of gedeeld door een collega), dan kan je de e-mail na verzending daar laten terechtkomen. Je hebt namelijk deze kopie nodig voor het uitlezen van de statistieken. Je vindt die vervolgens door achter de mail te klikken op het pijltje. Bij een normale mail vind je daar drie opties:

 • Commentaar toevoegen
 • Toon info
 • Vergrendel / ontgrendel (naar of van privé)

Wanneer je een NB hebt verstuurd, is er boven die drie een extra toegevoegd: Toon statistieken.

Een klik daarop opent een nieuw scherm met de informatie, zoals je die in het filmpje hierboven hebt kunnen zien.

Probeer het maar eens uit door een NB aan elkaar te sturen en te klikken op de links erin.

LET OP:

Bij het tracken van een nieuwsbrief is het van groot belang dat de ontvanger de afbeeldingen in de nieuwsbrief weergeeft.

Wanneer afbeeldingen niet worden weergegeven cq door de ontvanger worden toegestaan zal Covide ook niet kunnen nagaan of een mail is gelezen.

Een ontvanger kan de mail dus best hebben gelezen zonder dat deze in de statistieken zichtbaar wordt en dat wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen.

Wanneer de afbeeldingen zijn getoond, kun je in Covide zien welke ontvanger op welke link heeft geklikt. Dit zijn dus de echt geïnteresseerden. Wie kun je dus nabellen? De mensen die aantoonbaar op een link hebben geklikt.

Kortom: Trigger de ontvanger altijd om afbeeldingen weer te geven!

Mail komt in spambox terecht.

Het is nooit helemaal te voorkomen dat een mail in de spambox belandt. Covide maakt gebruik van de mailservers van Amazon voor het versturen van nieuwbrieven en op domeinniveau van SPF en DKIM records om de authenticiteit van de mail te waarborgen. Dit zijn moderne en beproefde technieken maar wanneer een mail eenmaal is verstuurd heb je er geen invloed meer op.